Vergeten ‘groentes’ van Spanje

In de nazomer van 2013 brachten wij een bezoek aan de prachtige wijngaard van Juan Carlos Sancha, gelegen in Rioja Alta ten zuiden van de Ebro. De zeer bevlogen Juan is al ruim 30 jaar werkzaam in de wijnbouw en combineert zijn werk op de wijngaard met een baan als professor oenologie (wijnbouwkunde) aan de universiteit. Hij richt zich vooral op wijnbouw van druivenrassen die door de dominantie van andere soorten dreigen te verdwijnen. Zeg maar de vergeten ‘groentes’ van Spanje.

De druiven worden door Juan op volledig biologische wijze geteeld. Kwaliteit staat voorop niet kwantiteit. In het streven naar ambacht en eenvoud worden de flessen zelfs handmatig geëtiketteerd. Juan maakt een drietal zeer bijzondere en exclusieve wijnen die InvinoVeritas importeert.

Juan Carlos Sancha
Juan Carlos Sancha
Juan Carlos Sancha
De wijngaard van San Juan Sanches in Rioja Alta


Introductieprijs ver onder marktwaarde

In Nederland zijn deze wijnen niet of zeer moeilijk te verkrijgen en betaalt u een excessief bedrag om een fles te bemachtigen. Om zijn wijnen op de Nederlandse markt te introduceren hebben wij Juans’ wijnen voor een zeer lage prijs kunnen inkopen, waardoor wij deze prachtige wijnen ver onder de marktprijs kunnen aanbieden.

Tempranillo Blanco, Een bijzondere druif


Tempranillo Juans’ interesse voor druivenrassen bracht hem ertoe dat hij enkele, schijnbare Tempranillo druiven met witte fragmenten liet analyseren. Deze druif die normaal donker rood van kleur is, bleek na onderzoek inderdaad een Tempranillo druif te zijn. Na selectie wist Juan als eerst een gecertifieerde, witte Tempranillo te maken.

De spreuk op de wijn ‘Ad Libitum’ (vrij om te doen wat je wilt zonder enige restricties) lijkt dus goed gekozen voor zowel de druif als Juan zelf.
Deze witte biologische Tempranillo is na een lichte persing gedurende zeven maanden gerijpt.

De wijn is helder van kleur en de geur heeft aroma's van citrus en groene appel. De aanhoudende smaak is vol fruit en goed gestructureerd. Zeer goed te combineren met verschillende soorten vis, schelpdieren en verse kaas

(Wine Advocate: 86 punten).

Actieprijs: €8,95,- (elders: €17,-
)

Maturana Tinta – een sterke herleving


Tempranillo De dominantie van andere druivenrassen zorgden ervoor dat de Maturana Tinta nagenoeg verdwenen was uit Rioja.

In samenwerking met de universiteit van Rioja is de teelt van deze druif nieuw leven ingeblazen. Op de wijngaard van Juan Carlos Sancha wordt in de tweede week van oktober deze delicate druif handmatig geplukt. Na selectie, persing en gisting rijpt deze biologische rode wijn gedurende elf maanden op Franse eikenhouten vaten.

In het glas zitten aroma’s van rijp donker fruit en kruiden. Krachtig maar goed geproportioneerd. De smaak is vol en bevat tinten van chocolade, donker fruit en groene peper. Langdurig met ontwikkeld tannine. De rijping op eikenhout is duidelijk terug te vinden in de wijn. Deze Maturana is perfect op dronk, maar kan ook zeker nog 8 tot 10 jaar in de kelder worden opgeslagen. Heerlijk met verse pasta gerechten, rood vlees en gegrilde vis.

Introductieprijs: €12,95,- (elders: €22,-)

Peña El Gato Garnacha


Tempranillo De wijnstokken die deze overweldigende, biologische Garnacha voortbrengt zijn in 1917 geplant door de grootvader van Juan Carlos Sancha. Jaarlijks worden er met de oogst van ruim 2500 kilo Garnacha druif slecht 1200 flessen gemaakt. Na de handmatige pluk en persing wordt de wijn voor 13 maanden gerijpt in vaten van Frans eikenhout.

Deze Garnacha heeft een violet rode kleur en kent een intense geur van frambozen en aardbeien. De smaak is zeer volledig, kruidig en goed gestructureerd. Een ronde wijn met zachte, ontwikkelde tannine. ‘El Gato’ kent een evenwichtige zuurgraad en een zeer lange afdronk. Na ons bezoek aan de wijngaard raadde Juan ons aan een verderop gelegen klooster (San Milan) te bezoeken. Na een half uur rijden en de bezichtiging van het klooster (prachtig!) wist ik door de smaak in mijn mond nog steeds dat ik iets zeer bijzonders had gedronken.

Deze wijn is nu heerlijk maar kan ook zeker 10 jaar opgeslagen worden in uw wijnkelder. Alcohol: 14,5%. Ideaal bij rood vlees, vette vis en spaanse worst.

Introductieprijs: €16,50,- (elders: €35,-)Monasterios de San Milan
Wij verwachten deze wijnen in november op voorraad te hebben. Bestellingen kunnen vooraf per mail (info@invinoveritaswijnen.nl) worden geplaatst. Meer informatie over de fascinerende Juan Carlos Sancha leest u op: www.juancarlossancha.com