Bio(logische) wijn van Invinoveritas

Het ondernemersavontuur brengt meer dan commercieel succes


Ruim tien jaar geleden begonnen wij, onder de naam Invinoveritas, met het importeren van wijn. Stefan, ik en Arthur, een andere jongen van onze middelbare school in Haarlem, startten op 18-jarige leeftijd aan het avontuur. De vader van Arthur is een wijnkenner en bracht ons aan de keukentafel de beginselen van de wijnbouw (oenologie) en wijnkennis (vinologie) bij.
Doordat wij in verschillende steden gingen wonen en onze studies de nodige aandacht vereisten, was destijds ons bedrijf geen lang leven beschoren. Doordat bloed (en ook wijn) stroomt waar het niet gaan kan, hebben Stefan en ik de wijnhandel enige tijd terug nieuw leven ingeblazen. Het ondernemersavontuur brengt niet alleen commercieel succes, maar brengt ons ook op bijzondere plaatsen en in contact met interessante mensen.

Nieuwe gezamenlijke start, voert ons naar Toscaanse zon


Nadat wij enige tijd minder contact hadden, belde Stefan mij eind 2012 op met de vraag of ik het goed vond als hij de wijnhandel, onder de naam Invinoveritas, opnieuw zou beginnen. Doordat ook voor mij altijd de behoefte was blijven bestaan te ondernemen, stelde ik voor het wederom samen op te zetten. Nu ruim een half jaar later leveren wij wijn aan 70 consumenten, 4 horecagelegenheden en verzorgen wij de kerstpakketten/ relatiegeschenken van verschillende grote en kleine bedrijven.

De combinatie van goede, scherp-geprijsde, biologische wijnen en de nodige inzet is de sleutel van ons succes. Invinoveritas is echter niet alleen commercieel interessant. Het leidt ook tot veel nieuwe contacten en brengt ons bovendien op bijzondere plaatsen. Zo hebben wij recent onze wijnen geschonken bij The Hub, een netwerk vol duurzame ondernemers (erg inspirerend!) en zal ik in de maand mei een bezoek brengen aan verschillende Toscaanse wijnboeren, waar wij direct onze biologische producten bij inkopen.

Wat is biologische wijn?


Vaak krijgen wij de vraag wat precies biologische wijn is. Alle wijn wordt toch immers van druiven gemaakt en is daarmee toch per definitie biologisch? De term biologisch heeft betrekking op de druiventeelt. Dit wordt gedaan zonder behulp van kunstmest of bestrijdingsmiddelen. Biologische wijnboeren gebruiken andere manieren om hun oogst te beschermen zoals het planten van bodembedekkers en grassen in de wijngaard.

Waarom biologische wijn?


Bij de traditionele druiventeelt wordt de bodemflora en -fauna aangetast en kunnen bestrijdingsmiddelen in het grondwater terechtkomen. Dat biologische wijnbouw beter is voor het milieu is echter niet de enige reden dat wij voor biologische wijn hebben gekozen. Wij geloven ook dat deze natuurlijke manier van druiventeelt - zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen - betere wijnen voortbrengt. Dat er uitstekende biologische wijnen worden geproduceerd is inmiddels onomstreden en het is niet zelden dat biologische wijnen hoge ogen gooien bij vergelijkingen met andere (traditioneel-geproduceerde) wijnen. Zo is onze biologische Gratena Chianti recent als winnaar uit de bus gekomen bij een vergelijking tussen meer dan honderd Chianti's.

Wilt u meer weten over ons, ons bedrijf of onze producten, neem dan vooral contact met ons op.

Stef Bais en Stefan van Egmond - Invinoveritaswijnen

Hartelijke groet,

Stef Bais namens Wijnhandel Invinoveritas
stefbais@invinoveritaswijnen.nl